Jumittaako elämäsi? Pyörivätkö kielteiset ajatukset päässäsi? Tuntuuko, että et pääse eteenpäin kovasta yrittämisestä huolimatta?

Pysähdy tarkistamaan renkaasi.

Arvioi alla olevaan elämänpyörään kukin osa-alue arjessasi: 1 (täysin tyytymätön) – 5 (täysin tyytyväinen) -skaalalle.

Näyttääkö pyöräsi tasapainoiselta?  Mikäli ei, lähde matkalle painottamaan arkeasi oikeaan suuntaan.

Aloita arjen pienistä muutoksista. Näin jaksat myös nähdä ja ponnistaa siihen suuntaan, jonka valitset.

Hyvää matkaa!

1. Pakkaa omat evääsi
Polkaise matkaan hyvällä mielellä ja terveellisillä eväillä, joilla nälkä pysyy poissa pitkään ilman napostelua. Kuuntele tarpeitasi ja vakiinnuta hyvät jutut tavoiksi toistamalla 21 päivän ajan. Vain tapa, josta opit nauttimaan pysyy. Muista tsempata itseäsi!

2. Kimpassa kivempaa
Nauti kumppanuudesta. Sovita vauhtisi niin, että kuuntelet ja tulet kuulluksi. Jaetut tunteet ja vuorottainen avun pyytäminen yhdistävät. Omaan napaan tuijottaminen vie ojaan. Epäitsekkyys ja toisten auttaminen nostavat molempien mielialaa ja edistävät terveyttä.

3. Stressivaihde
Tunnista uhkantunne ja opettele vaihtamaan ajoissa stressivaihdetta. Vedä henkeä, laske 10:een, liiku, laula tai siivoa! Jäsennä, mistä on kyse! Levänneenä aivot toimivat paremmin: muista kunnon yöunet, tauot ja lepopäivät. Jälkipalaverissa voit tunnistaa historiastasi, mikä tilanteessa ahdisti ja miten pelon voisi kesyttää.

4. Kiusauksia matkan varrella
Terve nautinto on riippuvuuden vastakohta. Eniten elämästä nauttivat ne, jotka eivät ole ilottomia puritaaneja tai hillittömiä nautinnonkuluttajia. He panostavat arvokkaaseen. He osaavat suunnata mielensä vaikeissakin olosuhteissa kohti innostusta, onnistumista ja rakastamista. Joustavuus ja avoin mieli suojaavat kriiseissäkin masennukselta ja riippuvuuksilta.

5. Määränpäätä kohti
Pidä tavoite mielessäsi. Tee näkyviksi pienetkin onnistumiset ja ilot. Mieti milloin ja miten olet ennen onnistunut. Kiinnostu ja opi virheistä ja retkaduksista. Ole kiitollinen eilisestä, nauti täysillä tästä hetkestä ja katso luottavaisesti huomiseen.

Terveys ei ole suorittamista, vaan kiitollista ja nautinnollista elämänasennetta.

Terve ihminen kykenee rakastamaan, ottamaan vastaan rakkautta, tekemään työtä ja kohtaamaan terveesti myös kärsimystä.

Ilman rakkautta olemme korkeintaan taitavia suorittajia.

ETRA – Elämäntavat ratkaisevat