Mirva Korpela (ETRA) ja Heimo Lempinen (ADRA) esittelevät julkaisua

Kirjanen julkistettiin Piikkiön Adventtiseurakunnan ruokajakelun yhteydessä 12.11.2019

Pihalla oli soppatykki, jonka uumenissa valmistettua herkkukeittoa tarjoiltiin kaikille halukkaille. Herkkukeiton resepti oli tietysti haettu kyseisen julkaisun resepteistä. Kaikki paikallaolijat saivat luonnollisesti oman kirjasen mukaansa.

Mutta mistä on kyse?

Monen suomalaisen vähävaraisen arjen todellisuus oli lähtökohtana, kun avustusjärjestö ADRA Finland ja terveyskasvatustyöstään tunnettu ETRA-liitto alkoivat yhdessä suunnittella uutta ruokaohjekirjasta. Yhtenä valtakunnallisena, pitkään ruoka-avun kentällä toimineena avustusjärjestönä, ADRA Finland tietää, että silloin kun hinta, tarjoukset tai EU-ruokajaot määräävät päivittäisiä ruokavalintoja, mahdollisuus tehdä ravitsemussuositusten mukaista ruokaa rajoittuu selkeästi. Terveellisyys tai ruokavalintojen vastuullisuus ei silloin ole ykkösprioriteetti.

Rahat vähissä, ruoanlaittotaidot kateissa, aika ja joskus voimatkin kortilla. Jotain on saatava pöytään, nopeasti ja halvalla. Terveellistä sen ruoan tulisi olla ja vielä ilmastoystävällistäkin.

Uuden Homma pannussa (kevyen lompakon terveellistä pikaruokaa sinulle, joka luulet, ettet osaa kokata) -ruokaohjekirjasen ruoat ovat arjen ruokahuollon pelastus. Ne auttavat valmistamaan yksinkertaista, helppoa, kasvisvoittoista ruokaa, jonka ravintopitoisuus on tarkkaan suunniteltu. Vihkosen ajatuksena on ollut se, että kaikilla olisi mahdollisuus ostaa, valmistaa ja syödä monipuolista ja terveellistä ruokaa.

ADRAn ja ETRAn väki haluaa ajaa yksinkertaista pannu-ajattelua. Kaikki vihkosessa esitellyt ruoat toteutetaan saman perusperiaatteen mukaisesti. Sen ydin on siinä, että kun opit valmistamaan yhden ruoan, osaat sitä muuntelemalla valmistaa satoja. Hyvä ruoka syntyy siitä, mitä kaapista löytyy, täydennettynä vaikkapa satokauden antimilla.

Homma pannussa -kirjanen haluaa tuoda hyvää mieltä, rentoutta ja uutta inspiraatiota jokapäiväisen ruoan valmistamiseen. Se haluaa edistää myös kasvisvoittoista ja ilmastoystävällistä ruokavaliota. Helpoin tapa pienentää ruuan hiilijalanjälkeä on vähentää lihankulutusta ja lisätä kasviksia.

Homma pannussa kannustaa myös ruoan yhdessä tekemiseen ja syömiseen toisten kanssa, aina kun on mahdollsta. Ruoka yhdistää ihmisiä!

Vihkosen reseptiikasta vastaavat ETRA-liitto ry:n ravitsemusasiantuntijat. Julkaisun teossa on konsultoitu myös Kotimaisen avustustyön liittoa (Koa ry).

Homma pannussa – kevyen lompakon terveellistä pikaruokaa sinulle, joka luulet, ettet osaa kokata
ISBN 978-952-94-2365-1, 24 sivua. Vihkosta voi tilata ETRA-liitolta: etraliitto.fi/kauppa